Neznámá Austrálie

14.09.2014 00:00

Pojďme se podívat na méně známá, a přesto zajímavá místa Austrálie.

A začneme městečkem - Coober Pedy -  ležícím na severu Jižní Austrálie, ~850km severně od Adelaide. Město je zajímavé díky svým podzemním domům vybudovaných v bývalých dolech. Drsné letní teploty přinutily obyvatele přestěhovat se do jeskyní vyhloubených do úbočí kopců. Skála udržuje v jeskyni stálou teplotu, zatímco lidé žijící na povrchu potřebují klimatizaci, nejvíce v létě, kdy teploty často přesahují 40°C. Jméno města pochází z aboriginského názvu kupa-piti, což znamená "díra bílého muže".

A další zajjímavostí je "strom" nazývaný - Herbig Family Tree - který se stal prvním australským domovem pro 27-letého Friedricha Herbiga, který se přistěhoval do Austrálie v roce 1855. V roce 1858 se oženil s Caroline Rattey a spolu začali bydlet právě v tomto stromě. První dvě z jejich 16 dětí se narodily zde. V roce 1860 postavili v blízkosti stromu dvoupokojovou chatu z borovice, a jak se jejich rodina rozšiřovala, postavili kamenný dům přiléhající k chatě. Strom je starý okolo 300-500 let, o průměru 7 metrů na své základně a výšce 24 metrů.

Pokračujeme ke skále - Wave Rock - přírodnímu skalnímu útvaru ve tvaru vysoké vlny oceánu. Tato "vlna" je asi 14m vysoká a 110 metrů dlouhá. Tvoří severní stranu osamělého kopce, který je známý jako "Hyden Rock", ležícího 3km východně od městečka Hyden a ~300km jihovýchodně od Perthu v Západní Austrálii. Každý rok navštíví Wave Rock více než 140 000 turistů.

Další zastávkou je - Henbury Meteorites Conservation Reserve - chráněná oblast v severním území Austrálie. Tato rezervace se nachází 145km jihozápadně od Alice Springs a obsahuje více než tucet kráterů, které vznikly, když roztříštěný meteorit zasáhl zemský povrch. Henbury je jedním z pěti míst dopadu meteoritu. V Henbury je 13-14 kráterů v rozmezí 7-1800 metrů v průměru a až 15 metrů hlubokých.

Tento článek končím památkovou rezervací - Devil's Marbles - ležící 105km jižně od Tennant Creek v Severním Teritoriu a ~400km severně od Alice Springs. Devil's Marbles mají velký kulturní a duchovní význam pro domorodce a chrání jedno z nejstarších náboženských míst na světě. Karlu Karlu je místní domorodý termín, jak pro skalní útvary, tak i jeho okolí. Tento termín se překládá jako kulaté balvany a odkazuje na velké balvany vyskytující se především v západní části rezervace. V roce 1982 byla téměř celá rezervace zapsána úřadem jako posvátné místo domorodé chráněné oblasti.

Více obrázků naleznete ve fotogalerii.